Najklawsza
DJ Starszy Muzyk
Dołączył: 26 Cze 2005
Posty: 114
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wyszków
|
Wysłany: Pon 19:17, 27 Cze 2005 Temat postu: ZŁOTE ULE |
|
|
ZŁOTE ULE
Biszkopt
3 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki zimnej wody
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno dodając powoli cukier
i zimną wodę. Dodać żółtka i dalej ubijać. Gdy masa będzie sztywna wsypać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką
na jednolitą masę. Piec w temp. ok. 200 st. przez 25 min.
Ciasto kruche
3 szklanki mąki
3 żółtka
1 margaryna
4 łyżki cukru
8 płaskich łyżek śmietany
3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
Wszystkie składniki posiekać na stolnicy. Podzielić ciasto na pół.
Do jednej części dodać kakao i włożyć do lodówki na ok. 40 min.
Biszkopt upiec, ostudzić i wyjąć z blachy. Na tą samą blachę kładziemy jasne ciasto. Cienko smarujemy dżemem śliwkowym. Z ciemnego ciasta formujemy 3, 4 wałeczki na długość blachy. Robimy w nich palcami rowek wzdłuż i kładziemy tam rodzynki, orzechy i lekko zlepiamy. Zlepioną stroną kładziemy do spodu. Pieczemy 40 min. w temp. 180 st.
Gdy ciasto wystygnie między wałki kładziemy krem.
Przykrywamy biszkoptem. Polewamy polewą.
Post został pochwalony 0 razy
|
|