Forum Radio 7-Seven! Strona Główna Radio 7-Seven!

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

CYCUSZKI MURZYNKI

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Radio 7-Seven! Strona Główna -> Wypieki Radia 7-Seven!
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Najklawsza
DJ Starszy Muzyk



Dołączył: 26 Cze 2005
Posty: 114
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wyszków

PostWysłany: Pią 10:03, 29 Lip 2005    Temat postu: CYCUSZKI MURZYNKI

CYCUSZKI MURZYNKI

Spód

6 białek
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka maku

Masa

2 łyżki mąki ziemniaczanej (może też być budyń waniliowy)
2 łyżki mąki pszennej
1/2 litra mleka
1 kostka masła
1 szklanka cukru pudru

Poza tym

30 herbatników
polewa kakaowa
biała wódka do namoczenia herbatników
rodzynki

Sposób wykonania

Spód

Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie delikatnie wmieszać w tę masę wiórki i mak (podobnie jak przy pieczeniu normalnego biszkoptu tylko zamiast mąki dodajemy wiórki kokosowe z makiem). Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w temp. ok. 200 stopni C.

Masa

Z powyższych składników należy ugotować coś w rodzaju budyniu (do prawie gotującego się mleka wlewa się powoli, ale ciągle mieszając - tak, żeby nie powstały kluchy - mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku). Gdy masa lekko przestygnie, dodajemy do niej masło i cukier puder po czym mieszamy aż do rozpuszczenia. (Ja dodaje ok. 2/3 szklanki cukru, gdyż z całą szklanką jest to dla mnie ciut ciut za słodkie, ale jak kto lubi). Masę odstawiamy do przestygnięcia.
Na upieczony i przestudzony spód nakładamy przestudzoną masę.
Na masę układamy jeden koło drugiego ok. 30 herbatników. Każdy herbatnik przed ułożeniem namaczamy w białej wódce. (Czas moczenia jak kto lubi, można zanurzyć i natychmiast wyjąć lub też krótką chwilę przetrzymać). Na koniec polewamy herbatniki polewą kakaową, poczym wstawiamy ciasto do lodówki i czekamy, aż masa będzie całkowicie zimna.
Życzę smacznego.

Biszkopt pieczemy na blaszce o powierzchni = ok. 30 herbatników. Gdy weźmiemy większą blaszkę spód będzie za cienki i w rezultacie też za suchy. Na większe ciasto należy zwiększyć odpowiednio ilość składników. Na każdy biszkopt przed polaniem polewą należy wetknąć rodzynkę - wtedy ciasto nazywa się cycki murzynki !

A to specjalnie przepis dla wszystkich naszych radiowych Prezenterów z cieplutkimi pozdrowionkami dla Was.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Radio 7-Seven! Strona Główna -> Wypieki Radia 7-Seven! Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin